---
DOLAR 34,9739 0.16%
EURO 36,7420 0.28%
ALTIN 2.974,72-1,04
BITCOIN 35612001,95%
world-of-health-tourism
Abur Cubur Tehlikesi: Kansere Yol Açıyor Mu?

Abur Cubur Tehlikesi: Kansere Yol Açıyor Mu?

Abur cuburlar kansere yol açabilir mi? Son araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların BRCA2 gen mutasyonunu tetikleyerek kanser riskini artırabileceğini gösteriyor. Sağlıklı beslenin, kanseri önleyin!

ABONE OL
Nisan 22, 2024 15:19
Abur Cubur Tehlikesi: Kansere Yol Açıyor Mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son araştırmalar, aşırı işlenmiş abur cuburların sadece kilo alımına değil, kansere de yol açabileceğini gösteriyor. Singapur Üniversitesi’nden bilim insanları, bu yiyeceklerin neden bazı kanser türleriyle bağlantılı olduğunu araştırdı.

Araştırmada, kurabiyeler, sosisli sandviçler ve hazır yemekler gibi ultra işlenmiş gıdaların, tuz, yağ, şeker ve yapay katkı maddeleri bakımından oldukça zengin olduğu ve bunun kanserle ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Metilglioksal ve BRCA2 Geni

Vücudumuz yağları ve şekerleri parçalarken metilglioksal adı verilen bir bileşik açığa çıkar. Cell dergisinde yayınlanan bir çalışma, bu kimyasalın BRCA2 gen mutasyonu taşıyan farelerdeki hücreleri nasıl etkilediğini inceledi. Bu mutasyonun meme ve yumurtalık kanseri riskini önemli ölçüde artırdığı biliniyor.

Çalışmada, metilglioksalin BRCA2 geninin işlevini geçici olarak durdurduğu gözlemlendi. Bu gen, kanserle savaşmaktan sorumludur. Uzmanlar, yüksek metilglioksal seviyelerinin “bazı kanserlerde görülen genetik mutasyon modeline” benzediğini belirtiyor.

Abur Cubur Tehlikesi: Kansere Yol Açıyor Mu?

Kanser Riskini Artırıyor

Profesör Ashok Venkitaraman, metilglioksalin BRCA2 proteininin yok edilmesine yol açarak hücrelerdeki seviyesini düşürdüğünü ve bu durumun geçici olsa da BRCA2’nin tümör önleme işlevini engelleyecek kadar uzun sürebileceğini açıklıyor.

BRCA2 mutasyonu taşıyan farelerden alınan hücrelerin metilglioksalin etkilerine karşı oldukça hassas olduğu da görülüyor. Profesör Venkitaraman, metilglioksalin’in BRCA2’nin tümör önleme işlevini engellediğini ve DNA’mızda kanser gelişiminin erken belirtileri olan hatalara yol açtığını ifade ediyor.

Tekrarlayan Kötü Beslenme

Araştırma bulguları, tekrarlayan kötü beslenme dönemlerinin zamanla “birikerek” kanser riskini artırabileceğini gösteriyor. Kayıtlı diyetisyen Kelsey Costa ise bu etkinin BRCA2 gen mutasyonu olmayan kişilerde de görülebileceğini belirtiyor. Costa, bu durumun diyabet veya pre-diyabet hastalarında daha sık görüldüğünü ve genellikle obezite veya sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarıyla bağlantılı olduğunu ekliyor.

Araştırma sonuçları, abur cuburların sadece kilo alımına değil, kansere de yol açabileceğini gösteriyor. Özellikle BRCA2 gen mutasyonu taşıyan kişiler için risk daha yüksek. Bu nedenle, ultra işlenmiş gıdalardan uzak durmak ve sağlıklı bir beslenme düzeni uygulamak oldukça önemlidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.