Fermuar Sistemi ile Hızlı Müdahale
Acil vakalara yetişebilmek için 112 Acil Sağlık İstasyonu’ndan 90 saniyede çıkan ambulanslar, emniyet şeridi bulunmayan ve ikiden fazla şeritli yollarda, sağdaki araçların yolun sağına, soldakilerin ise soluna yanaşarak ambulansın orta kısımdan geçişine imkan tanıyan “fermuar sistemi” sayesinde acil hastalara daha hızlı ulaşıyor. Trafikte yol vermeyen veya yolu uygun şekilde açmayan sürücüler nedeniyle vakalara ulaşmakta zorluk çeken ambulanslar, fermuar sistemi ile bir dakika daha hızlı varabiliyor ve bu sayede acil hastaların yaşama şansı yüzde 10 oranında yükseliyor.
İlk 10 Dakika Kritik
Paramedik Seyit Asker, sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla paramediklerin hem hasta bakımını hem de ambulansın sürüşünü yöneterek acil durumlarda zaman kazandırdığını belirtti. Asker, “Dünya genelinde uygulanan fermuar sistemini Türkiye’ye entegre etme çalışmalarımız sürüyor. Bu sayede kritik olan ilk 10 dakikada hastalara daha çabuk ulaşıyoruz ve vatandaşın yaşama tutunma şansını artırıyoruz” dedi.
Sürücülerden Duyarlılık Çağrısı
Türkiye’de fermuar sisteminin giderek yaygınlaştığını ancak halen tam olarak oturmadığını belirten Asker, sürücülere duyarlılık çağrısında bulundu. “Ambulans sireni duyduğunuzda panik olmayın. Siren sesinin nereden geldiğini anlamaya çalışın, aynalarınızı kontrol edin ve sinyal vererek iki şeritli ve daha fazla emniyet şeridi olmayan yollarda soldaki araçlar sola, sağdaki araçlar sağa yanaşarak orta şeridi açın” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın Kampanyaları
Sağlık Bakanlığı tarafından fermuar sisteminin yaygınlaştırılması için çeşitli kampanyaların sürdüğünü dile getiren Asker, “Fermuar sistemi olmasaydı vakalara daha geç ulaşırdık. Acil sağlık hizmetlerinde hastaya ulaşmada ilk müdahaleyi başlatmada kritik 10 dakika çok önemli. Hastaya her geç ulaştığımız bir dakika, hastanın yaşam şansından yüzde 10 oranında çalmak demektir” ifadelerini kullandı.
Güvenli Sürüş İçin Uyarılar
Seyit Asker, sürücülere bir çağrı daha yaparak, “Bir sonraki gittiğimiz vaka sizin anneniz, babanız olabilir. Ambulans sirenini duyduğunuzda panik yapmadan yol verin. Ambulansı lütfen yakın takip etmeyin çünkü takip mesafesine uyulmaması sonucu ambulansa arkadan çarpma kazaları da son derece fazladır” dedi.