---
Kronik hastalığı olanların aşırı sıcaklarda dikkat etmesi gerekenler konusunda yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, dış ortam sıcaklığının vücut sıcaklığından yüksek olduğu durumlarda vücudun terleme yoluyla ısısını dengelemeye çalıştığını, ancak aşırı sıcaklarda bunun yeterli olamadığını ifade etti.
Açıklamada, yüksek nem oranı, esintisizlik, dar giysiler ve bazı ilaçların terin buharlaşmasını engelleyerek vücudun ısı kaybetmesini zorlaştırdığı ve yaşamı tehdit edecek şekilde ısının yükselebileceği belirtildi.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar arasında açık alanda çalışanlar, 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstündekiler, bakıma ihtiyacı olanlar, aşırı kilolu kişiler, gebeler ve sürekli ilaç kullananlar yer alıyor. Kronik hastalığı bulunanların da hava durumu uyarılarını takip etmeleri, günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınmaları önerildi.
Aşırı sıcak havalarda, mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, hafif ve rahat giysilerin tercih edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, dışarı çıkılması halinde geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılması, şemsiye ve güneş gözlüğü gibi ekipmanların kullanılması gerektiği vurgulandı.
Hava alabilen rahat ayakkabıların tercih edilmesi, terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybını dengelemek için bol su içilmesi, dengeli beslenilmesi, kafeinli, alkollü ve fazla şekerli içeceklerin tüketilmemesi tavsiye edildi. Ayrıca, hasta yakınlarının özellikle 65 yaş üstü kişilerle düzenli iletişim kurarak sağlık durumlarını takip etmeleri gerektiği belirtildi.
Yüksek sıcaklığın böbrekler üzerine ilave yük getirdiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, böbrek hastalarının su tüketimini hekimleri tarafından belirlenen miktarlara göre ayarlamaları ve yüksek tuz içeren gıdalardan uzak durmaları gerektiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.