---
Kanserin oluşumunda genetik yatkınlığın yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, güneş ışınlarına maruz kalma, radyasyon, bazı kimyasallar, virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi çeşitli dış faktörler etkili olabilmektedir. Ancak DSÖ’ye göre, kanser vakalarının yaklaşık üçte biri sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple, sağlıklı beslenme, normal vücut ağırlığını koruma ve düzenli fiziksel aktivite gibi önlemlerle kanser riskinin önemli ölçüde azaltılabileceği belirtilmektedir.
Son yıllarda dünya genelinde en sık görülen kanser türleri arasında akciğer, meme ve kolorektal kanserler öne çıkmaktadır. Erkeklerde en yaygın olan kanser türü akciğer kanseri iken, kadınlarda ise meme kanseri başı çekmektedir. Ancak her iki cinsiyette de kolorektal kanser sıkça görülen bir diğer türdür.
Kanser tedavisinde erken teşhis ve doğru müdahale önemlidir. Henüz etkili bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, erken teşhis ve uygun tedavi ile iyileşme şansının yüksek olduğu vurgulanmaktadır. Kanser tedavisinde cerrahi müdahale, kemoterapi, radyasyon terapisi, immünoterapi gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca, kanser araştırmaları ve tedavi yöntemlerinde sürekli olarak ilerlemeler kaydedilmektedir.
2022 verilerine göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 20 milyon kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Bu vakaların çoğunluğu Asya’da görülürken, ölüm vakalarının da büyük çoğunluğu Asya kıtasında kaydedilmektedir.
Kanser, dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Ancak önleyici önlemler, erken teşhis ve etkili tedavi yöntemleri ile kanserle mücadelede ilerlemeler kaydedilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.