---
“Türkiye’de iki çocuktan biri sezaryenle doğuyor” diyerek sezaryen oranlarının yüksekliğine dikkat çeken Emine Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği yüzde 15’lik sezaryen oranının Türkiye’de ciddi şekilde aşıldığını vurguladı. Sezaryenin hayati bir zorunluluk olmadığında pratik bir seçenek olarak sunulmasının anneler üzerinde kalıcı etkiler yaratabileceğini belirtti. Ayrıca sezaryen ameliyatlarının uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
Konuşmasında, doğal doğumun anne ve bebek üzerindeki olumlu etkilerinden bahseden Emine Erdoğan, doğum kanalından geçen bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve beyin gelişimi için önemli proteinlerin salgılanmasına katkı sağladığını belirtti. Doğum sürecinde yaşanan hormonel değişimlerin ise hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir başlangıç yapmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
Tüm anne adaylarını doğal doğumun mucizesini deneyimlemeye ve bu süreçte bedensel bilgeliklerine güvenmeye davet eden Emine Erdoğan, normal doğum sürecinin fıtri bir tecrübe olduğunu söyledi. Bu konuda toplumun bilgilendirilmesinde medya ve akademinin de büyük bir rol oynayabileceğine değindi. “Bu eşsiz bilgeliği başka hiçbir tecrübe ile edinemeyeceklerini” ifade ederek anneleri normal doğuma yönlendirdi.
Programda, eski Dünya Güzeli ve oyuncu Azra Akın da kendi doğal doğum deneyimini paylaştı. Anne adaylarına doğal doğumu seçmeleri için cesaret ve destek veren Akın, annelere doğuma zihinsel ve bedensel hazırlık yapmaları gerektiğini belirtti. Kendisini doğuma bir sporcu gibi hazırladığını ifade eden Akın, doğal doğumun her anının bir mucize olduğunu söyledi.
Toplantının sonunda, normal doğumu teşvik eden hekim ve ebelere Emine Erdoğan tarafından plaket verildi. Emine Erdoğan ayrıca, Konya’da başlatılan “İlk Adım Ebe Gebe Okulu” projesinin sezaryen oranlarının düşmesindeki rolüne de dikkat çekti ve bu tür projelerin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.