---
Dr. Elif Pınar Çakır, çocukluk çağı kanserleri arasında en yaygın türün lösemi olduğunu ve erken tanı ile tedavinin önemini vurguladı. “Erken tanı ve tedavi ile tümörde iyileşme oranları yüzde 70’leri bulmaktadır” diyen Çakır, kanser tedavilerinde kemoterapi, radyoterapi, cerrahi tedaviler ve kök hücre nakilleri gibi yöntemlerin kullanıldığını belirtti. Ancak bu tedavilerin yan etkisi olarak ortaya çıkan oral mukozit, hastaların yaşam kalitesini düşürmekte ve beslenme sorunlarına yol açmaktadır.
Kanser tedavilerinde sıkça görülen ağız içi aft ve yaralarla mücadelede propolisin etkili bir yöntem olabileceğine dikkat çeken Çakır, “Bilimsel çalışmalar, oral mukozite karşı propolisle ağız çalkalamanın etkili olabileceğini göstermektedir” dedi. Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı da, Malezya’da yapılan randomize kontrollü bir çalışmada, radyoterapi tedavisi gören bireylerde propolisin etkisinin araştırıldığını belirtti.
Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, “2022 yılında Malezya’da yapılan ve 6 hafta süren bilimsel çalışmaya 17 gönüllü katılmıştır. Deney grubundaki katılımcılar, 6 hafta boyunca 7 ml propolisli karışım ile günde 3 kez ağız çalkalamıştır. Kontrol grubundaki katılımcılar ise tuzlu su ile ağız çalkalamıştır. Çalışma sonucunda, deney grubunda propolis ile ağız çalkalama yapan bireylerde oral mukozit skorlarının anlamlı derecede azaldığı gözlemlenmiştir” dedi.
Dr. Elif Pınar Çakır, propolisin doğal bir destek olarak kullanılabileceğini ve özellikle çocukluk çağı kanser tedavilerinde görülen ağız içi yaraların iyileşmesine katkı sağlayabileceğini belirtti. Propolisin ağız içi yaralar ve aftların iyileşme sürecini hızlandırdığını ve hastaların yaşam kalitesini artırdığını söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.