---
Stanford Üniversitesi’nden Zheludev ve ekibi, insan bağırsaklarında önce hiç karşılaşılmamış bir yaşam formunu tanımladılar. Ancak bu gizemli biyolojik yapı, sıradan bir virüs değil. Bilim insanları, bu yapıya daha önce gözlemlenen genetik materyallerden farklılık gösteren bir yapıya sahip olduğunu belirtiyorlar. Yapılan açıklamalara göre, bu yeni keşif, genetik moleküller ile virüsler arasındaki boşluğu doldurabilecek “tamamen yeni bir yaşam formu” olabilir.
Yeni keşfedilen biyolojik yapı, simetrik ve çubuk benzeri bir görünüme sahip. Bu nedenle bilim insanları, bu yapıya “obelisk” (dikilitaş) adını verdiler. Obeliskler, insan mikrobiyal veritabanlarında çeşitli şekillerde ve oranlarda bulunuyorlar. Ancak obelisklerin tam olarak hangi canlılarda bulunduğu ve ne işlev gördüğü henüz tam olarak anlaşılamamış durumda.
Yapılan araştırma kapsamında, 5,4 milyon genetik dizilim incelendi ve 30 binden fazla farklı obelisk türü tespit edildi. Bu yapıların, insan bağırsak bakterilerinin yüzde 7’sinde ve ağız bakterilerinin yarısında bulunduğu belirlendi. Araştırmacılar, obelisklerin genetik yapılarının viral olabileceğini veya RNA plazmitlerine benzeyebileceğini öne sürdüler.
Bu keşif, insan vücudu ve mikrobiyomu üzerine yapılan araştırmalara yeni bir boyut kazandırabilir. Ancak obelisklerin tam olarak ne olduğu ve işlevleri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da açıkça belirtiliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.