---
DOLAR 34,7839 0.23%
EURO 36,8613 0.05%
ALTIN 2.940,960,23
BITCOIN 3262932-4,78%
world-of-health-tourism
İnsan Vücudunda 3.600 Kimyasal Tehlike: Gıda Ambalajları Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

İnsan Vücudunda 3.600 Kimyasal Tehlike: Gıda Ambalajları Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

Son yapılan araştırmalar, gıda ambalajları ve gıda hazırlığı sürecinde kullanılan kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkilerini yeniden gündeme taşıdı. Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı'nın uzmanlarından Dr. Birgit Geueke, insan vücudunda 3.600'den fazla kimyasalın bulunduğunu açıkladı. Bu kimyasalların bazıları insan sağlığı için büyük tehlikeler barındırırken, birçoğu hakkında ise yeterli bilimsel bilgi bulunmuyor. Bu araştırma, bilim insanlarını gıda ambalajlarının güvenliği konusunda daha fazla inceleme yapmaya yönlendiriyor.

ABONE OL
Eylül 18, 2024 13:56
İnsan Vücudunda 3.600 Kimyasal Tehlike: Gıda Ambalajları Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmaya göre, insan sağlığı için “yüksek risk” oluşturan yaklaşık 100 kimyasal bulunuyor. Bunlar arasında son yıllarda çokça tartışılan PFAS ve bisfenol A öne çıkıyor. PFAS ve bisfenol A’nın insan vücuduna verdiği zararlar üzerine yapılan çalışmalar, bu maddelerin hormon dengesini bozabileceği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği gösteriyor. Her iki kimyasal da Avrupa Birliği tarafından gıda ambalajlarında kullanılmaktan men edilme sürecinde.

Kimyasallar Gıdaya Nasıl Geçiyor?

Dr. Geueke, bu kimyasalların gıdaya nasıl geçtiği konusunda hala net cevaplar bulunmadığını vurguluyor. Ambalajlardan yiyeceklere geçebileceği gibi, üretim süreçlerinden de kaynaklanabileceğini belirtiyor. Bu sebeple, gıda ambalajlarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

14 Bin Kimyasalın Yüzde 25’i İnsan Vücudunda

Daha önce 14.000 gıda temaslı kimyasal (FCC) kaydeden araştırmacılar, biyomonitoring veritabanlarında yaptıkları incelemeler sonucunda bu kimyasalların 3.600’ünün insan vücudunda bulunduğunu tespit etti. Bu, gıda ambalajı kimyasallarının sadece küçük bir kısmının insan vücuduna geçebildiğini gösteriyor. Ancak, bu küçük kısmın dahi insan sağlığı üzerindeki etkileri büyük olabilir.

Ftalatlar ve Oligomerler: Daha Az Bilinen Tehditler

PFAS ve bisfenol A’nın yanı sıra, hormon bozucu etkileri olan ftalatlar da tehlikeli kimyasallar arasında sayılıyor. Ayrıca, plastik üretimi sırasında ortaya çıkan oligomerlerin etkileri hakkında ise çok az kanıt bulunuyor. Geueke, bu kimyasalların birbirleriyle etkileşime girerek daha büyük sağlık riskleri oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.

Avrupa Birliği’nden Yasaklar Yolda

Avrupa Birliği, PFAS ve bisfenol A gibi kimyasalların gıda ambalajlarında kullanılmasını yasaklamak üzere son aşamada. Bu karar, halk sağlığını koruma yönünde atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.