---
Doç. Gökosmanoğlu, iyot eksikliğinin tiroit bezinin şişmesine, meme kanseri ve kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti. İyot eksikliğinin en çok iyotlu tuz kullanmayan bireylerde görüldüğünü ifade eden Gökosmanoğlu, deniz ürünleri ve hayvansal gıda tüketimi eksikliği, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve soya içeren besinlerin çiğ olarak tüketilmesi ile sigara içmenin de nedenler arasında olduğunu söyledi.
İyot eksikliğine bağlı olarak gelişen hipotiroidi belirtileri arasında halsizlik, uyku durumu, dikkat dağınıklığı, kilo alımı, ciltte kuruluk, saç dökülmesi, tırnak kırılması, üşüme, kas krampları, çocuklarda büyüme geriliği ve zeka geriliği, hamile kalamama ve adet düzensizlikleri yer alıyor. Gökosmanoğlu, iyot eksikliğinin zeka hücrelerinin gelişimi ve sindirim sistemi gibi birçok önemli yapıyı kontrol eden tiroit hormonlarının üretimi için gerekli olduğunu belirtti.
İyotun en fazla deniz ürünlerinde bulunduğunu belirten Gökosmanoğlu, mezgit ve ton balığı gibi derin tuzlu su balıklarının daha fazla iyot içerdiğini söyledi. Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye ile meyve olarak çilekte ve süt ürünlerinde de iyot bulunduğunu ifade etti. Günlük iyot ihtiyacının bir kase yoğurt, bir bardak süt ve bir yumurta ile karşılanabileceğini belirtti. Gökosmanoğlu, iyot eksikliğini gidermek için tuz alımını artırmak yerine diğer besinlerden karşılanmasının daha doğru olduğunu ve pişirme ile besinlerdeki iyot miktarının azalabileceğini söyledi.
Gebelerde de iyot alımının şart olduğunu belirten Gökosmanoğlu, iyot eksikliğinin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Gebelik döneminde yeterli iyot alımı, anne ve bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.