---
Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla STSS vaka sayısının 977’ye ulaştığı belirtildi. Geçen yılın aynı döneminde 941 vaka görüldüğü kaydedilirken, bu rakamların kayıtların tutulmaya başlandığı 1999 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktığı ifade edildi.
STSS, sıklıkla boğaz ağrısıyla ilişkilendirilen “streptokok pyogenes” bakterisinden kaynaklanıyor. Hastalık, ilerleyen dönemlerde uzuv nekrozuna ve çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor. Bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türlerinin özellikle Tokyo merkezli Kanto bölgesinde giderek daha fazla rapor edildiği belirtiliyor.
2023 bahar döneminden itibaren COVID-19 tedbirlerinin hafifletilmesiyle birlikte vaka sayısında artış gözlemlendiği ve bu durumun endişe yarattığı vurgulandı. Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, temel enfeksiyon önlemlerinin uygulanmasının önemine dikkat çekerek, “Enfeksiyon eğilimlerini izlemeye devam etmenin gerekli olduğuna inanıyoruz.” dedi.
Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesinden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Kikuçi Ken, ayak yaralarının streptokokal bakteriyel enfeksiyona karşı hassas olduğunu belirtti. Küçük yaraların bakterinin “olası giriş noktası” olabileceğini söyleyen Kikuçi, yaşlı hastalarda enfeksiyon kapmadan ölüme kadar geçen sürenin 48 saat olabileceğine dikkati çekti. Sayıklamanın eşlik ettiği yüksek ateş ve yaraların hızla şişmesinin tehlikeli işaretler olduğunu vurgulayan Kikuçi, bu durumda ivedilikle tıbbi yardım alınması gerektiğini belirtti.
Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu, mayıs ayında yaptığı açıklamada, bakterinin vücuda girmesinin “dramatik sonuçlara yol açabileceğini” belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması çağrısında bulunmuştu.
Çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülen “et yiyen” bakterinin yol açtığı STSS, “potansiyel ölümcül” olarak nitelendiriliyor. Uzmanlar, enfeksiyon riskini azaltmak için kişisel hijyenin ve küçük yaraların dezenfekte edilmesinin önemine vurgu yapıyor.
Japonya’da artan STSS vaka sayısı, halk sağlığı yetkililerini alarma geçirdi. Yetkililer, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için halkın temel hijyen kurallarına uymasının kritik olduğunu belirtiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.