---
Akciğer kanseri, dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını tehdit eden ölümcül bir hastalıktır. Ancak, bilim dünyasından gelen son haberler, bu korkutucu hastalığa karşı umut vaat ediyor. Oxford Üniversitesi, Francis Crick Enstitüsü ve University College London’ın ortak çalışmalarıyla geliştirilen LungVax aşısı, akciğer kanserine karşı mücadelede devrim yaratabilir.
LungVax, bağışıklık sistemini, kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve neoantijen olarak bilinen belirgin proteinleri tanıyarak, erken evrede hastalığa saldırması için eğitiyor. Bu proteinler, kanser hücrelerinin DNA’sındaki mutasyonlar sonucu ortaya çıkıyor ve sağlıklı hücrelerden farklılaşmasını sağlıyor. Aşı, bu neoantijenlere odaklanarak, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini hedef almasını ve yok etmesini sağlayacak şekilde tasarlandı.
Bu önemli araştırma, İngiltere Kanser Araştırmaları ve CRIS Kanser Vakfı tarafından 69 milyon TL’lik (1,7 milyon £) bir hibe ile destekleniyor. Araştırma ekibi, önümüzdeki iki yıl boyunca bu fonu kullanarak laboratuvar çalışmalarını ve Oxford Klinik BiyoÜretim Tesisi’nde aşının ilk üretimini gerçekleştirecek.
Oxford Üniversitesi’nin baş araştırmacısı Profesör Tim Elliot, bu aşının, Covid-19 pandemisi sırasında başarılı olan AstraZeneca aşı teknolojisi üzerine kurulduğunu belirtiyor. Eğer aşı beklenen sonuçları verirse, Birleşik Krallık’ta her yıl on binlerce insanın hayatını kurtarabilecek.
Araştırma başarılı olursa, Birleşik Krallık’ta risk altındaki bireyler üzerinde klinik denemelere geçilecek. Bu, özellikle mevcut ve eski sigara içenler gibi akciğer kanseri riski yüksek olan kişiler için büyük bir adım olacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.