Kaseya, maymun çiçeği hastalığını “Kıta Güvenliği Halk Sağlığı Acil Durumu” olarak ilan etmenin bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, bu kararın keyfi olmadığını belirtti. Afrika’daki hükümetleri, hastalığın yayılmasını önlemek için Africa CDC ile işbirliği yapmaya davet eden Kaseya, kıtaya aşı temin edilmesi konusunda da taahhütte bulundu. Ayrıca, vaka ve ölüm sayıları hakkında haftalık toplantılar düzenleneceğini ifade etti.
Africa CDC‘nin 9 Ağustos’ta yayımladığı rapora göre, 2024 yılının başından 8 Ağustos’a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi virüse yakalanırken, 14 bin 719 şüpheli vaka kayda geçti. Virüs nedeniyle 517 kişi hayatını kaybetti; bunların 511’i Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) yaşandı.
Hem Hayvanlardan Hem İnsanlardan Bulaşıyor
Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaşma yolları arasında yer alıyor.
İlk belirtiler, virüsle temas ettikten sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.
Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.