---
1958 yılında maymunlarda tespit edilen bu virüs, insanlarda ilk kez 1970’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görüldü. Hastalık, araştırma laboratuvarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir salgın ortaya çıkardığı için “maymun çiçeği” adını aldı. Özellikle Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi Afrika ülkelerinde sık görülen bu hastalık, zaman zaman diğer kıtalara da yayılabiliyor.
Maymun çiçeği, çiçek virüsüne yakın bir DNA virüsüdür. Batı Afrika ve Orta Afrika (Kongo Havzası) olmak üzere iki alt tipi bulunur. Batı Afrika alt tipi, Kongo türüne göre daha hafif seyirli bir hastalığa yol açmaktadır. Afrika dışında görülen vakaların Batı Afrika alt tipi olduğu düşünülmektedir.
Adının aksine, maymunlardan çok kemirgenlerden insanlara bulaşan bu hastalık, enfekte insanlardan veya virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla da bulaşabiliyor. Virüs, sağlıklı bireylere ciltteki mikroskobik çatlaklar, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla giriyor. Büyük solunum damlacıklarıyla yayıldığı düşünülen hastalık, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla bulaşıyor.
Maymun çiçeği, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına neden olur. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğinin diğer hastalıklardan ayırt edici en önemli özelliğidir. Virüsle temastan sonra belirtiler genellikle 6-13 gün içinde ortaya çıkar. İlk 5 günde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik gibi belirtiler görülür. Ciltteki döküntüler, ateşin başlamasından 1-3 gün sonra ortaya çıkar ve lezyonlar kabuk bağlayarak iyileşir.
Maymun çiçeği şüphesi olan kişilerde, son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri veya benzer belirtileri olan kişilerle temasları olup olmadığının araştırılması gerekir. Hastalık, kan örnekleriyle teşhis edilemez çünkü virüs kanda çok kısa süre kalır ve PCR ile tespit edilemez. Antijen ve antikor testlerinin de her zaman doğru sonuç vermeyebileceği düşünülmektedir. Lezyonlardan alınan örneklerin uygun şekilde laboratuvara gönderilmesi gerekir.
Maymun çiçeği genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bağışıklığı zayıf olan kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalık görülebilir. Hastalananların, çoğunluğunu küçük çocukların oluşturduğu %3-6’lık bir kısmı kaybedilmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.