---
DOLAR 34,7572 0.04%
EURO 36,5813 0.07%
ALTIN 2.952,040,05
BITCOIN 33368120,30%
world-of-health-tourism
Otizmde İlk 3 Yaşın Önemi! Otizm Belirtilerine Hareket ve Oyun Eğitimi Desteği

Otizmde İlk 3 Yaşın Önemi! Otizm Belirtilerine Hareket ve Oyun Eğitimi Desteği

Dünya çapında yaklaşık 100 çocuktan 1'inde görülen nörolojik ve gelişimsel bir bozukluk olan otizm için uzmanlar, bebeklik döneminde hafif seyirle başlayan dönen nesnelere ilgi duyma, el çırpma, göz teması olmaması gibi çocuk gelişim konularında aileleri otizme karşı farkındalık konusunda uyarıyor.

ABONE OL
Temmuz 18, 2024 11:18
Otizmde İlk 3 Yaşın Önemi! Otizm Belirtilerine Hareket ve Oyun Eğitimi Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlk 3 yaş içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, özellikle sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluklara neden olan gelişimsel bozukluk otizm, sözel ve sözsüz iletişimde zorluk yaşanması ile karakterizedir. Konuşma kabiliyetinin geç ya da sınırlı olması, kolları sallama ve yüksek seslerden hoşlanmama gibi belirleyici ve tekrar eden belirtiler gösterirler.

Semptomlar İlk 3 Yaşta Ortaya Çıkıyor

Otizm her yaşta teşhis edilebilse de semptomlar daha çok yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıktığı için gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilmektedir. Antalya’da yaşayan 18 aylık bebek Göktuğ’un ailesi, oğulları 15 aylıkken farklı gelişim göstermeye başlayınca Hareket Eğitim Uzmanı Halil Timur’a başvurdu.

Aile Eğitiminin Önemi

Göktuğ bebeğin annesi, evlatlarının gelişimi için güzel bir aile eğitimi aldıklarını ve çocuklarıyla etkili oyun ve hareketle gelişim yöntemlerini öğrendiklerini belirtti. Bu eğitimlerin riskli bebek kategorisinde çocuğu olan aileler için gelişimin başlangıcı olduğuna vurgu yaptı. Anne, “Hiçbir zaman konuşamayacak gibi bir his bütün düşüncelerimizi ele geçirmişti. Sanki dünyanın sonu gelmiş gibi hissediyorduk. Zaman aleyhimize akıyor, her şey üstümüze geliyordu. Bizi evladımızla sınıyor, gelecek için endişeli hissettiriyordu. Her gün çocuğumuzun daha iyi noktaya gelişini görmek, kaygılarımızı azalttı, bizi çok rahatlattı” diye konuştu.

Erken Süreçte Eğitim Çok Önemli

Erken süreçte verilen etkili eğitimlerin sonucu olarak konuşmanın başlamasının çok önemli olduğunu belirten Hareket Eğitimi Uzmanı Halil Timur, çocuk gelişim safhalarına uygun olarak eğitim verilmesi gerektiğini, özellikle 0-36 aylık riskli bebekler için tanıdan uzaklaşma şansının çok fazla olduğunun önemine dikkat çekti.

Uzmanların Uyarıları

Uzmanlar, otizm belirtilerine karşı aileleri bilinçlendirerek, erken teşhisin ve uygun eğitimin otizmli çocukların yaşam kalitesini artırmada büyük rol oynadığını vurguluyor. Hareket ve oyun eğitimi, otizmli çocukların sosyal becerilerini geliştirmede ve iletişim yeteneklerini artırmada etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.