---
Pankreasın insülin üretiminin makul boyutlarında ortaya çıkan bozulmalar, nadir görülen ve insülinoma adı verilen tümörlere yol açabilmektedir. Bu tümörler genellikle iyi huylu olsa da, kan şekeri seviyesi düşerek bayılma ve nöbet gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Ancak, kadınlara göre mevcut tarif yöntemleri bu tümörlerin bulunması yetersiz kalıyor. Boyutlarının küçüklüğü ve pankreasın konumu, bu tümörlerin tespitleri oldukça karmaşıklaşıyor.
Eskiden cerrahlar, tümörlerin yerini bulabilmek için pankreasın tamamını kırmak zorunda kalıyordu. Ancak bu yöntem hem hasta hem de doktor için oldukça zahmetliydi. Günümüzde bilim insanları, Gila canavarının tükürüğünden elde edilen özel bir proteinin pankreas tümörlerini tespit edilerek kullanılabileceğini keşfedebilirler.
Bu protein, pankreastaki reseptörlere bağlanarak tümörlerin yerini belirliyor. Önceki çalışmalarda kullanılan protein, yan etkiler nedeniyle bir başarı göstermişti. Ancak Gotthardt ve ekibinin geliştirdiği yeni yöntem, yan etkilerin başarı oranının yüzde 95’e çıkmasını sağladı.
Hollanda’daki Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi’nde geliştirilen bu yöntem 69 hastada denendi. Tümörler başarıyla tespit ederek cerrahi müdahaleyle çıkarıldı. Araştırmacılar, yeni tarama yönteminin diğer tüm yöntemlerin yerini alabileceğini söylüyor.
Araştırmanın başyazarı Marti Boss, ameliyat sonrasında tüm hastaların tamamen iyileştiğini ve hayatlarına normal bir şekilde döndüğünü belirtiyor.
Bilim dünyasında, Gila canavarının tükürüğünde bulunan bu özel proteinin gelecekte sadece pankreas tümörlerinin değil, diğer kanser türlerinin teşhisinde de kullanılabileceğini düşünüyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.