---
Parmak eklemlerindeki kapsülün içinde, nitrojen gibi gazlar içeren sinoviyal sıvı bulunur. Uzmanlar, sesin, parmakların gerilmesiyle bu gaz kabarcıklarının çözülmesi veya oluşmasından kaynaklandığını düşünüyor. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, parmak çıtlatırken eklemlerde bir boşluk oluştuğu görülmüştü. Araştırmacılar, sesin bu boşluğun oluşmasından kaynaklandığını öne sürse de sesin neden bu kadar yüksek olduğuna dair bir açıklama getirememişlerdi.
2018’de yapılan başka bir araştırmada ise çıkan sesin, bu boşluğun kısmen çökmesinden kaynaklandığı iddia edildi. Boşluğun tamamen çökmesinin 20 dakika sürdüğü saptanırken, peş peşe parmak çıtlatamamanın bundan kaynaklandığı tahmin ediliyor.
Yıllardır yapılan çalışmalarda parmak çıtlatmanın artrit veya osteoartrit gibi eklem hastalıklarına yol açtığına dair kayda değer bir bulgu bulunmamıştır. Ancak bazı araştırmalar, bu alışkanlığın ellerde şişkinliğe ve kavrama gücünde azalmaya yol açabildiğini öne sürüyor. 2017’de yapılan bir çalışmada, günde en az beş kez parmaklarını çıtlatan kişilerin avuç içi eklemlerinin etrafındaki kıkırdağın kalınlaştığı, fakat kavrama güçlerinde bir gerileme saptanmadığı bulunmuştu.
Bu alışkanlığın etkilerini kendi üzerinde deneyen bir doktor, 50 yıldan uzun süre boyunca sol elinin parmaklarını günde en az iki kez çıtlatırken sağ elinde bunu hiç yapmadığını bildirmişti. Bu sürenin sonunda iki elindeki parmaklar arasında bir fark olmadığını ve artrit belirtileri göstermediğini açıklamıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.