---
DOLAR 35,4601 0.08%
EURO 36,3255 -0.14%
ALTIN 3.060,24-0,13
BITCOIN 3335702-0,30%
world-of-health-tourism
Pelvik Taban Sağlığı Merkezi’nde İdrar Kaçırmaya Etkili Çözümler

Pelvik Taban Sağlığı Merkezi’nde İdrar Kaçırmaya Etkili Çözümler

 Pelvik Taban Sağlığı Merkezi, idrar kaçırma ve diğer pelvik taban sorunlarına multidisipliner yaklaşımla etkili çözümler sunuyor. İdrar kaçırma ve pelvik taban sorunları artık Pelvik Taban Sağlığı Merkezi ile yaşam kalitenizi düşürmeyecek.

ABONE OL
Aralık 27, 2024 11:41
Pelvik Taban Sağlığı Merkezi’nde İdrar Kaçırmaya Etkili Çözümler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Pelvik taban hastalıkları” olarak bilinen idrar kaçırma, sık tuvalete gitme veya leğen kemiğinde ağrı gibi sorunlar artık sorun olmaktan çıktı. Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Pelvik Taban Sağlığı Merkezi, bu problemlere multidisipliner yaklaşımla çözüm sunuyor.

Multidisipliner Ekip ile Kapsamlı Tedavi Yöntemleri

Pelvik taban sorunları sadece fiziksel değil, aynı zamanda yaşam kalitesini de ciddi şekilde etkileyen problemler arasında yer alıyor. Pelvik Taban Sağlığı Merkezi’nde, fizik tedavi uzmanı, ürolog, kadın doğum uzmanı, çocuk üroloğu, nörolog ve gastroenterolog gibi farklı branşlardan oluşan bir ekip, hastaların pelvik taban problemlerini ortak bir platformda değerlendirerek en uygun tedavi çözümlerini belirliyor.

Prof. Dr. Selcen Kanyılmaz Turgut ile Tedavi Süreci

Pelvik Taban Sağlığı Merkezi’nde yürütülen çalışmaları Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği Fizik Tedavi Uzmanı Doç. Dr. Selcen Kanyılmaz Turgut’la konuştuk.

“Çok basit tedavilerle, ilaç ya da cerrahi yöntemler gibi daha ileri çözümlere gitmeden çocukları, büyükleri ve yaşlıları tedavi edebiliyoruz.”
Prof. Dr. Selcen Kanyılmaz Turgut

Pelvik Tabanın Sağlık Üzerindeki Etkileri

Pelvik tabanın leğen kemiğinin alt kısmında bulunan kas-bağ dokulardan oluşan bir yapı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Turgut, “Bu da leğen kemiğindeki organlarımızı koruyor ve işlevlerine yardımcı oluyor. Pelvik tabanda mesane, rahim, genital organlar ve bağırsağın son kısmı dediğimiz rektum gibi organlar bulunuyor” diyor.

Pelvik Taban Bozukluklarının Neden Olduğu Sorunlar

“Mesela idrar kaçırma, idrar yapamama, büyük abdeste zorluk ya da kaçırma, pelvik ağrı sendromları görüyoruz. Hem kadınlarda hem erkeklerde, çocuklardan yaşlılara kadar giden bir genişlikte bu bozukluklarla karşılaşıyoruz.”
Doç. Dr. Selcen Kanyılmaz Turgut

Çocuklarda ve Erişkinlerde En Yaygın Pelvik Taban Sorunları

Pelvik Taban Sağlığı Merkezi’nde erişkin yaş grubunun daha fazla olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Turgut, “Aslında ilk önce kadınlarla başladık. Kadın doğum ve ürolojiyle ekip olarak çalışıyoruz. Son 3 yıldır çocuk ürolojisi ile birlikte çalıştığımız için şu anda oldukça fazla sayıda çocuk hastamız mevcut. Çocuklarda en çok gördüğümüz problemler ise gece alt ıslatma, gündüz veya gece idrar kaçırma, büyük abdesti kaçırma, bazen de idrarı yapmakta zorluk gibi durumlar.” şeklinde konuştu.

Tedavi Sürecinde Uygulanan Davranış ve Egzersiz Yöntemleri

Tedavinin ilk adımı, sorunun kaynağını saptamak… Ardından hastanın durumuna uygun tedaviler planlanıyor. “İlaç tedavisinden ziyade ilk basamakta davranış tedavileri, ondan sonra egzersiz tedavileri gibi fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımları uygulanıyor” diyen Doç. Dr. Turgut, pelvik taban rehabilitasyonunun önemini vurguluyor.

“Zaten yaptığımız da temelde pelvik taban rehabilitasyonu… Çok basit tedavilerle, ilaç ya da cerrahi yöntemler gibi daha ileri çözümlere gitmeden çocukları, büyükleri ve yaşlıları tedavi edebiliyoruz. Neleri kullanıyoruz burada? Bazen çocuklarda dahi basitçe uyguladığımız elektrik stimülasyonu uyguluyoruz. Yine gece alt ıslatmada davranış tedavisi ve eğitimleri kullanıyoruz. Bunlarla birlikte alarm ve zamanlı işeme gibi yöntemlerin hepsi süreç boyunca çocuklara ve ailelere öğretiliyor.”
Doç. Dr. Selcen Kanyılmaz Turgut

Pelvik Taban Egzersizlerinin Önemi ve Uygulama Yöntemleri

Egzersizler, tedavi sürecinin önemli bir parçası. Genellikle halk arasında “kegel” olarak bilinen pelvik tabanı egzersizlerinin yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Turgut, “Kadınlarda idrar kaçırmada güçlendirmeye yönelik olarak bu egzersizler yapılıyor. İdrar kaçırmanın sebebi bu kasların zayıflığıysa buna yönelik egzersizler kullanıyoruz. Bazen de idrar yapma sırasında ya da büyük abdesti boşaltma sırasında sorun yaşanıyorsa o zaman da gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri, diyaframın doğru kullanımı gibi rehabilitasyon yaklaşımlarını uyguluyoruz. Bunları aletler eşliğinde de yapabiliyoruz. Özellikle çocuklar için görsel, oyunlu, cihaz kullanımları çok daha etkili oluyor. Hastanın katılımını, öğrenmesini ve egzersiz yapmasını da kolaylaştırıyor” diyor.

Pelvik taban rehabilitasyonunun süresi hastadan hastaya değişiklik gösteriyor. Seanslar genellikle haftada bir yapılıyor. Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde tedavi süreci ortalama 2-3 ay sürüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.