---
Prof. Dr. Akbulut, prostatın üreme işlevi açısından önemli bir organ olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Prostat, vücudumuzdaki diğer organlar gibi yaşlandıkça değişim gösterir. İleri yaşlarda prostatta iyi huylu büyümeler meydana gelebilirken, kötü huylu büyümeler kansere yol açabilir.” Bu nedenle, özellikle 50 yaşına gelen erkeklerin prostat taramasını aksatmaması gerektiği vurgulandı.
Akbulut, prostat hastalıklarının erken teşhis edilmesinin tedavi sürecinde büyük bir fark yarattığını belirterek, prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesi arasındaki farkları vurguladı. İlk aşamada, hastanın şikayetleri dinlenip gerekli muayeneler yapılıyor ve prostat kanseri tarama testleri uygulanıyor. “İdrar tahlili ve diğer testler sayesinde prostatın boyutu ve durumu belirlenip tedavi sürecine başlıyoruz,” dedi.
İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde ilk aşamada ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu tedaviler, prostatı gevşeten ve prostat boyutunu küçülten ilaçlardan oluşuyor. Eğer bu tedaviye rağmen idrar akışı düzelmezse, cerrahi tedaviye geçildiği belirtiliyor. Akbulut, “İyi huylu prostat büyümesinde artık açık ameliyat yapmıyoruz. Gelişen teknoloji sayesinde hastalarımız ameliyattan sonra aynı gün taburcu olabiliyor,” dedi.
Prof. Dr. Akbulut, prostat kanserine karşı tarama uyarısında bulunarak, özellikle ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin 45 yaşından itibaren taramaya başlamalarının önemine dikkat çekti. Eğer prostat kanseri şüphesi varsa, prostat MR’ı çekiliyor ve modern tedavi yöntemleri uygulanıyor. Robotik cerrahi ise prostat kanseri ameliyatlarında sıkça tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.