---
DOLAR 34,7868 0.25%
EURO 36,8811 0.09%
ALTIN 2.941,880,26
BITCOIN 3353959-2,09%
world-of-health-tourism
“Pulmoner Hipertansiyon” Hastası Akciğerini Çantasında Taşıyor

“Pulmoner Hipertansiyon” Hastası Akciğerini Çantasında Taşıyor

Ankara'da yaşayan 60 yaşındaki Aykut İnciler, nadir görülen bir yüksek tansiyon türü olan "pulmoner hipertansiyon" hastası. Hayatını sürdürebilmek için 3 yıldır çantasında taşıdığı yapay akciğer cihazıyla mücadele ediyor.

ABONE OL
Mayıs 8, 2024 10:35
“Pulmoner Hipertansiyon” Hastası Akciğerini Çantasında Taşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2009 yılında başlayan oksijen azalması nedeniyle sağlık kuruluşuna başvuran İnciler’e, yapılan tetkikler sonucunda pulmoner hipertansiyon teşhisi konuldu. Hasta, küçük hareketlerde nefes darlığı yaşamaya başladığını belirtiyor. Bu durum, günlük yaşamında basit işleri yapmasını zorlaştırmış.

Tedavi ve Zorluklar

Hastalığın tedavisinin olmaması, İnciler’i ilaç tedavisiyle semptomları hafifletmeye yönlendiriyor. Ancak hayatını sürdürebilmek için 3 yıldır çantasında taşıdığı yapay akciğer cihazıyla sürekli destek alıyor. Başlangıçta insanların bakışları nedeniyle psikolojik olarak zorlandığını ifade eden İnciler, zamanla alıştığını dile getiriyor.

Organ Bağışının Önemi

İnciler, organ bağışının önemine dikkat çekiyor. Kendisinin kalp sorunları nedeniyle organ naklinin zor olduğunu ancak bu tür hastalar için organ bulmanın zorluğuna vurgu yapıyor. Organ bağışının birçok kişinin yaşamını kurtarabileceğini belirten İnciler, bu konuda toplumda daha fazla farkındalık olması gerektiğini ifade ediyor.

Hastalığın İlerleyişi

Hastalığın zamanla hayatını zorlaştırdığını belirten İnciler, her hareket ettiğinde nefesinin kesildiğini ve yürümekte güçlük çektiğini aktarıyor. Hastalığın hızlı ilerlediğine ve bazen hiç yürüyemeyecek duruma geldiğine işaret ediyor.

Nefesin Değerini Anlamak

Pulmoner hipertansiyonla birlikte oksijenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan İnciler, yapay akciğer cihazıyla nefes almanın zorluğunu yaşayanların bu konudaki değerini anlayabileceğini dile getiriyor. Nefesin hayatta kalabilmek için ne kadar kritik olduğunu belirten İnciler, organ bağışının hayati önemine dikkat çekiyor.

Uzman Görüşü

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kula, pulmoner hipertansiyonun tedavisi bulunmayan ölümcül hastalıklar arasında olduğunu belirtiyor. Hastalığın teşhisinde yaş sınırı olmadığını ve her yaşta görülebileceğini ifade ediyor. Hastaların sağlık kuruluşlarına nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi şikayetlerle başvurduğunu dile getiren Kula, organ naklinin nihai tedavi olarak karşımıza çıktığını aktarıyor.

Kaynak : TRT HABER

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.