---
Kalp damar hastalıkları, yılda 18,6 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor ve bu ölümlerin üçte biri 70 yaş altındaki kişilerde gerçekleşiyor. Kalp krizi ve inme, bu hastalıklar arasında en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor.
Harvard Tıp Okulu’nda yapılan bir araştırmaya göre, sabah saatlerinde meydana gelen kalp krizleri yüzde 20 daha fazla kalp dokusu ölümüyle ilişkilendiriliyor. Araştırmada, özellikle sabah altı ile öğlen arasında meydana gelen kalp krizlerinin en ölümcül krizler olduğu belirtiliyor. Sirkadiyen ritimler ve kalp krizi riski arasında güçlü bir bağlantı olduğu tespit edildi.
Uzmanlar, sabah uyanınca yapılan bazı hataların kalp krizi riskini ciddi şekilde artırdığını belirtiyor. Yeterli uyku almamak, sabahları yoğun egzersiz yapmak gibi alışkanlıklar, kalp krizine zemin hazırlayan faktörler arasında yer alıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her gece 7 saatten az uyuyan yetişkinlerin kalple ilgili sağlık sorunları riskinin daha yüksek olduğunu vurguluyor.
Sabah saatlerinde yapılan yüksek yoğunluklu egzersizler, kalp krizine neden olabilecek ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Bu nedenle uzmanlar, esnek çalışma programına sahip olanların öğleden sonra egzersiz yapmalarını veya sabahları hafif egzersizlerle başlamalarını öneriyor. Yüksek yoğunluklu spor faaliyetleri, kalp hasarına ve ritim bozukluklarına yol açabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.