---
DOLAR 35,6505 0.05%
EURO 37,1846 0.03%
ALTIN 3.150,720,32
BITCOIN 37671033,01%
world-of-health-tourism
Sigara İçenlerde Akciğer Kanseri Riski Katlanıyor: Uzmanlardan Uyarılar ve Önlemler

Sigara İçenlerde Akciğer Kanseri Riski Katlanıyor: Uzmanlardan Uyarılar ve Önlemler

Uzmanlar, akciğer kanserinin en büyük nedenlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu belirtiyor. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskinin içmeyenlere göre 30 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Sigara ile ilişkili bu yüksek risk, sigara içen bireylerin akciğer kanseri riski taşıyan gruplar içinde özel olarak değerlendirilmesine neden oluyor.

ABONE OL
Kasım 3, 2024 14:29
Sigara İçenlerde Akciğer Kanseri Riski Katlanıyor: Uzmanlardan Uyarılar ve Önlemler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Akciğer kanserine yakalanma riski sigara içenlerde çok daha fazla ve her 4 vakadan 3’ünün sigara kullanımı ile ilişkili olduğu vurgulanıyor. İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci, uzun süreli sigara içenlerin yüksek risk grubunda değerlendirildiğini belirterek, erken tanının hayati önem taşıdığını ifade ediyor. Henüz Türkiye’de rutin hale gelmemiş olan düşük doz tomografi taramalarının bu gruplar için büyük bir avantaj sunduğunu vurgulayan Demirci, riskli bireylerin düzenli taramalardan geçmesinin önemine değiniyor.

Sindirim Sistemi Kanserleri ve Etkenler

SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Ertürk, sindirim sistemi kanserlerinin daha çok 40-50 yaş üstünde ortaya çıktığını belirtiyor. Ertürk, mide ve yemek borusu kanserlerinin erken teşhisinin hayat kurtarıcı olabileceğini, alkol ve sigara tüketiminin bu kanserlerin nedenleri arasında büyük rol oynadığını söylüyor. Özellikle mide kanserinin Türkiye’de sık görüldüğüne dikkat çeken Ertürk, özellikle yeme güçlüğü, kilo kaybı ve göğüste ağrı gibi belirtilerin görülmesi halinde bir uzmana başvurulması gerektiğini hatırlatıyor.

Beslenme ve Yaşam Tarzı

Beslenme alışkanlıklarının kanser riskini %35 oranında etkilediğine dikkat çeken Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dilşat Baş, sağlıklı beslenmenin kanserle mücadelede kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Baş’a göre, kanser riskini azaltmak için aşağıdaki önerilere dikkat edilmeli:

İşlenmiş et ürünlerinden uzak durmak,

Şeker ve şekerli içecek tüketimini sınırlamak,

Lif açısından zengin sebze ve meyve tüketimini artırmak,

Kırmızı et tüketimini azaltarak beyaz et, özellikle balık tüketimini artırmak,

Fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmek,

Emzirmenin sağlıklı bir bağışıklık için önemli olduğu bilgisini unutmamak.

Psikolojik Destek ve Kanserle Mücadele

Kanser hastaları ve aileleri için psikolojik desteğin önemine vurgu yapan Uzman Psikolog ve Psikoonkolog Sibel Cesur Akyunak, hastaların ve yakınlarının bu zorlu süreçte psikoterapi desteği almalarının hem fiziksel hem de duygusal iyilik halinin korunmasına katkı sağladığını ifade ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.