Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, iklim değişimlerinin mevsimsel değişikliklere neden olduğunu belirterek, iklimsel tehlike çanlarının artık acı acı çaldığını söyledi. Son zamanlarda hızla gözlemlenen iklim değişiklikleri, mevsimler üzerinde belirgin etkiler bırakıyor. Mevsimler arasındaki geçişlerin normalden daha hızlı gerçekleştiği gözlemleniyor.
Ani İklim Değişiklikleri
Prof. Dr. Cebeci, “Artık herkesin çok daha duyarlı olması lazım. İklim değişikliklerinin etkilerini dünyada ve Türkiye’de yaşıyoruz. Bundan sonraki gelecek kuşaklar için sadece mevsimsel değişimi görmeyip aynı zamanda su kıtlıklarını da yaşayacağız” dedi. Ani sıcaklık değişiklikleri ve hava koşullarındaki belirsizlikler, iklim değişikliklerinin açık göstergesi olarak kabul ediliyor.
Türkiye’nin İklim Geleceği
Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı bölgelerin yavaş yavaş subtropikal iklime kaydığına dikkat çeken Prof. Dr. Cebeci, “İklim değişikliklerinin etkilerini dünyada ve Türkiye’de yaşıyoruz. 1850 yıllarından itibaren yapılan araştırmalar neticesinde sıcaklık oranında 1.2’lik bir artış gözlemlenmiş. Bu artış özellikle 1999’dan sonra daha da hissedilir hale gelmiş. 2000 ve 2010 yıllarında yapılan araştırmalarda en sıcak geçen yıllar olarak kaydedilmiş” ifadelerini kullandı.
Çevresel Tehlikeler ve Savaşlar
Prof. Dr. Cebeci, iklim değişikliklerinin insanoğlu kaynaklı olduğunu vurgulayarak, “Dünyada ve ülkemizde çölleşme, su kaynaklarının azalması veya yok olması, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının atmosferde her geçen gün artması ve özellikle karbondioksit ve metan gazının emisyonunun artmasına dair önlemler alınsa da yeterli olmaması etkili. Bu konularla ilgili artık herkesin çok daha duyarlı olması lazım. Artık çanlar gerçekten çalıyor. Hem de kötü çalıyor. Bundan sonraki gelecek olan kuşaklar için sadece mevsimsel değişimi görmeyip aynı zamanda su kıtlıklarını da yaşayacağız” dedi. Cebeci, gelecekte su savaşlarının yaşanabileceğine de dikkat çekti.