---
Kolorektal kanser, gençlerde de hızla artıyor ve uzmanlar bunun arkasındaki sebebin yanlış beslenme olabileceğini söylüyor. ABD’li bilim insanları, yağ oranı yüksek ve lif oranı düşük diyetlerin sindirim sisteminde nasıl iltihaplanmaya yol açarak kanser riskini artırdığını inceliyor.
Ohio Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, bu tip beslenmenin bağırsak florasını bozarak hücreleri daha hızlı yaşlandırdığını ve kansere karşı daha savunmasız hale getirdiğini ortaya koydu. Erken başlangıçlı kolorektal kanser hastalarının biyolojik yaşlarının kronolojik yaşlarından 15 yıl daha fazla olduğunu da buldular.
Araştırmacılar, sorunun kökeninde Fusobacterium adlı bir bakteri olduğunu düşünüyor. Bu bakteri ağızda yaygın olarak bulunur ve kolorektal kanser büyümesini tetikleyebilir.
Gençlerde kolorektal kanser vakaları artarken, teşhis oranları da şaşırtıyor. Amerikan Kanser Derneği’ne göre 2019’da yeni kolorektal kanser vakalarının %20’si 55 yaşın altındakilerde görüldü. Bu oran 1995’te sadece %11’di.
Araştırmalar, yüksek lifli beslenmenin özofagus, mide, kolon ve rektum kanseri riskini azaltabileceğini gösteriyor. Lif, sağlıklı bağırsak bakterilerini besliyor ve portakal, elma, tam tahıllar, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi lif bakımından zengin besinler kanser riskini düşürebilir.
Uzmanlar, kadınların günde 25, erkeklerin ise 38 gram lif tüketmesini öneriyor. Lifli besinleri sofranızdan eksik etmeyin ve kanser riskini düşürmeye yardımcı olun.
Gençlerde kolorektal kanser vakaları artıyor ve bu durum endişe verici. Sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak kanser riskini düşürebilirsiniz. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır. Herhangi bir belirti hissederseniz doktora başvurmakta gecikmeyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.