---
Türkiye’de 1987’den bu yana uygulanan Yenidoğan Tarama Programı kapsamında, bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların erken dönemde tanısı ve tedavisi hedefleniyor. Program çerçevesinde, 6 genetik hastalığın taraması yapılıyor. Bunlar arasında fenilketonüri (FKU), konjenital hipotiroidi (KHT), biyotinidaz eksikliği (BE), kistik fibrozis (KF), konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve spinal musküler atrofi (SMA) yer alıyor.
2023 yılı içerisinde, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında 931 bin 882 bebek tarandı ve 5 binden fazla bebekte kalıtsal hastalık tanısı kondu. Bu bebekler, erken dönemde tedaviye yönlendirilerek, ölüm, kalıcı sakatlık, zeka geriliği ve beyin hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarının önüne geçildi.
“Topuk kanı” testi, bebeğin topuğundan alınacak birkaç damla kan ile yapılıyor. Hastaneden taburcu edilmeden önce yapılan bu test, yenidoğanlarda FKÜ, BE ve SMA hastalıklarını inceliyor. İlk hafta içinde alınan ikinci kan örneği ise KHT, KAH ve KF hastalıklarının taranmasında kullanılıyor. Test sonuçlarının normal çıkması durumunda ailelere herhangi bir bildirimde bulunulmuyor; ancak tarama sonucu şüpheli çıkan bebeklerde, aileler daha detaylı tetkikler için ilgili kliniklere yönlendiriliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.