---
Son yıllarda bitki bazlı beslenme trendi hızla yayılıyor. Ancak, hayvan bazlı ürünleri vegan etler ve süt ürünleriyle değiştirmek, sanıldığı kadar sağlıklı olmayabilir. Yeni bir araştırma, ultra işlenmiş vegan ürünlerin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor. Bilim insanları, vegan etler gibi ultra işlenmiş gıdaların kalp krizi ve felç riskini artırabileceğini belirtiyor.
Birleşik Krallık Biobank araştırmasında yer alan yüz binlerce katılımcının beslenme alışkanlıkları analiz edildi. Araştırma, yağ, tuz ve şekerle dolu ultra işlenmiş vegan gıdaların kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu. Lancet Regional Health – Europe dergisinde yayınlanan bu çalışma, vegan etlerin yüksek tüketiminin kalp krizine bağlı ölümlerde yüzde 15’lik bir artışla bağlantılı olduğunu öne sürüyor.
Imperial College London’dan uzmanların da katkıda bulunduğu bu araştırmada, 40 ile 69 yaşları arasında değişen 118 binden fazla İngiliz katılımcının verileri kullanıldı. Katılımcıların diyetleri en az iki gün boyunca değerlendirildi ve gıdalar, meyve, sebze, tahıl ve ekmek gibi bitki bazlı ürünler ile tatlılar, balık, kümes hayvanları, kırmızı et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvan bazlı ürünler olarak ikiye ayrıldı.
Araştırma, iki grubu da ultra işlenmiş (UPF) ve ultra işlenmiş olmayan gıdalar olarak sınıflandırdı. Sonuçlar, ultra işlenmiş bitki bazlı gıdaları fazla tüketen kişilerin kalp damarlarında tıkanma gibi sorunlara yakalanma riskinin yüzde 7 daha fazla olduğunu ve bu kişilerin ölüm riskinin yüzde 15 daha yüksek olduğunu gösterdi. Buna karşılık, işlenmemiş vejetaryen gıdaların tüketiminin yüzde 10 artırılması, kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 8 azalmasıyla bağlantılıydı.
Taze meyve ve sebzeler gibi işlenmemiş gıdaların tüketiminin artırılması, kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapabilir. En az ultra işlenmiş gıda tüketen vejetaryenlerde kalp hastalığına bağlı ölümler beşte bir oranında azalırken, atardamarlarda yağ birikintilerinin neden olduğu kardiyovasküler hastalıklarda yüzde 13 oranında azalma gözlendi.
Imperial College London Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Eszter Vamos, “Meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller gibi taze bitki bazlı gıdaların sağlık ve çevre açısından önemli faydalara sahip olduğu biliniyor” dedi. Vamos, ultra işlenmiş gıdaların genellikle sağlıklı olarak pazarlanmasına rağmen, bu büyük çaplı çalışmanın, bitki bazlı ultra işlenmiş gıdaların sağlık açısından koruyucu etkilerinin olmadığını ve kötü sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Bilim insanları, vegan etler gibi ultra işlenmiş gıdalarda bulunan gıda katkı maddeleri ve endüstriyel kirleticilerin oksidatif strese ve iltihaplanmaya neden olabileceğini öne sürüyor. Bu durum, uzun vadede kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sağlıklı bir beslenme için taze ve işlenmemiş gıdaların tüketimi büyük önem taşıyor. Vegan etler gibi ultra işlenmiş gıdalar yerine, doğal ve besleyici bitki bazlı gıdaların tercih edilmesi öneriliyor. Meyve, sebze, tam tahıllar ve baklagiller gibi besinler, kalp sağlığını korumada ve genel sağlık durumunu iyileştirmede etkili olabilir.
Vegan etler ve diğer ultra işlenmiş bitki bazlı gıdalar, sağlıklı bir beslenme düzeni için ideal olmayabilir. Bu gıdaların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, taze ve işlenmemiş gıdaların tüketimi teşvik edilmelidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı için doğal besinler tercih edilmeli ve ultra işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.