---
Yaz aylarının bunaltıcı sıcakları sadece dışarıda değil, yatak odalarımızda da kendini hissettiriyor. Ter içinde uykudan uyanmak, serinlemek için yastığa gömülmek hepimizin aşina olduğu bir durum. Peki hiç düşündünüz mü, yastığınızda ne gibi kirleticiler barınıyor olabilir? Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, yastık kılıflarınız tuvaletten bile daha kirli olabilir!
Uzmanlar, terli bir gece uykusunun yastık kılıfınızda bakteri barındırabileceğini ve onu tuvaletlerden daha kirli hale getirebileceğini açıklıyor. İngiltere’de görev yapan Dr. Gareth Nye’nin yaptığı araştırmaya göre, bir yastık kılıfında bir hafta sonra 17.000 kat daha fazla bakteri kolonisi bulunabiliyor.
Ortalama bir insanın gece boyunca 500 ila 700 ml arasında ter kaybettiğini göz önünde bulundurduğumuzda, bu kirlilik şaşırtıcı olmasa da endişe verici boyutlara ulaşabiliyor. Terin en az 200 ml’si çarşaflara veya pijamalara sızıyor ve bu durum, bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturuyor.
Dr. Nye’nin araştırmalarına göre, terin yanında ölü deri hücreleri, vücut salgıları, saliva/tükürük ve toz akarları da yastık kılıflarında birikiyor. Bu kirleticiler, alerji ve astım gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Peki, bu mikrop yuvası yastıklardan korunmak için neler yapabiliriz? Uzmanlar, yastık kılıflarını ve yatak çarşaflarını haftada bir yıkamayı öneriyor. Yatağınızı havalandırmak da önemli.
Uyandıktan sonra yatağınızı hemen toplamak yerine, havalanmasını sağlayın. Terli bir gece geçirdiyseniz, yastık kılıfınızı değiştirmeyi ihmal etmeyin.
Yastık seçiminiz de kirliliği önlemede önemli bir rol oynar. Sentetik yastıklardan doğal yastıklara geçmek, terlemeyi ve bakteri üremesini azaltabilir.
Unutmayın, temiz bir yatak odası daha sağlıklı bir uyku ve daha sağlıklı bir yaşam anlamına gelir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.