---
DOLAR 34,7999 0.27%
EURO 36,8294 -0.07%
ALTIN 2.942,590,29
BITCOIN 34535731,07%
world-of-health-tourism
Yazın İshal Belirtilerini Göz Ardı Etmeyin! Ciddi Komplikasyonlara Yol Açıyor

Yazın İshal Belirtilerini Göz Ardı Etmeyin! Ciddi Komplikasyonlara Yol Açıyor

Yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle birlikte ishal vakalarında artış yaşanıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarının artmasıyla yaz ishali veya turist ishali olarak adlandırılan rahatsızlıkların yaygınlaştığını belirterek uyarılarda bulundu.

ABONE OL
Temmuz 24, 2024 14:58
Yazın İshal Belirtilerini Göz Ardı Etmeyin! Ciddi Komplikasyonlara Yol Açıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özellikle tatillerde gıda güvenliği ve hijyeninin kontrol edilmesinin zorlaştığını vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “İshal, genellikle kirli sular ve kirli yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyondur. Bakteri, virüs, parazit veya toksik gıda zehirlenmeleri nedeniyle oluşabilir. İshal genellikle karın ağrısı, bulantı, kusma ve halsizlik gibi semptomlarla birlikte görülür. Bebeklerde ve böbrek yetmezliği veya kalp yetmezliği gibi kritik hastalıklara sahip kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.” dedi.

Dikkatli Olmak Gerek

İshale neden olan faktörleri açıklayan Prof. Dr. Özlü, “Açıkta satılan gıdaların ve içeceklerin tüketilmesi ishal riskini artırır. Pişirilmeden tüketilen salata türü gıdalar, yaş pastalar, et, balık ve tavuk ürünleri veya sıcakta bekletilmiş gıdalar risk taşıyan besinlerdir. Ayrıca, hijyenik olmayan ellerle temas edilmiş veya kirli sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi de ishale neden olabilir. Hatta bazen havuz ve deniz sularının yutulması bile ishal yapabilir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.” şeklinde konuştu.

Bebeklerde Risk Fazla

İshal vakalarının perhiz yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “İyi bir perhizle genellikle 1-2 gün içinde sorunlar çözülebilir. Hastanın genel durumu iyiyse ve ağızdan beslenmesi engellenmiyorsa, bol su, mineralli sular ve tuzlu ayran tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca, yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, beyaz ekmek içi ve muz gibi gıdalarla beslenmeli. Ancak, durumu kötü olan, kusan ve ağızdan gıda alamayan bebeklerin hastaneye başvurması gereklidir. Bebekler için risk fazladır; aşırı bitkinlik ve genel durum bozukluğu varsa mutlaka hekime başvurulmalı. Kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması çok önemlidir, aksi halde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.” dedi.

Yaz Aylarında İshale Karşı Alınacak Önlemler

  • Açıkta satılan gıdalardan kaçının.
  • Pişirilmeden tüketilen gıdaları iyi yıkayın.
  • Bol su ve mineralli içecekler tüketin.
  • Perhiz yaparak hafif ve sindirimi kolay gıdalar tercih edin.
  • Bebeklerde ve kronik hastalığı olanlarda aşırı bitkinlik durumunda doktora başvurun.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.